Maastopyöräily

Lähde ulkoilemaan lähimetsään, virkistymään luontoretkelle tai vauhdikkaammin kuntolenkille – kahdella pyörällä. Pyöräillen pääset pidemmälle, näet ja koet enemmän – läsnä ovat niin maisemat, luonnon äänet kuin tuoksutkin sekä samalla maaston tarjoamat taitohaasteet.

Maastopyöräily on monipuolinen laji, jota voi omien taitojensa ja kuntonsa mukaan harrastaa hyvin monenlaisissa maastoissa. Maastossa pyöräileminen on hauska ja rento tapa liikkua ja retkeillä. Laji sopii myös lapsille ja nuorille ja ennakkoluuloista poiketen myös iäkkäämmille. Kokeneempi maastopyöräilijä nauttii raskaammastakin kuntoilusta, teknisemmistä ajohaasteista ja jopa vauhdin hurmasta. Luontoympäristössä pyöräileminen on jokamiehenoikeus - lähtökohtaisesti saat siis pyöräillä siellä, missä saa kävelläkin.

Merkityillä maastopyöräilyreiteillä ja esimerkiksi helpoilla ulkoilureiteillä kokemattomampikin pyöräilijä pääsee lajin makuun. Kaupunkimetsien pienillä luonnonpoluilla ja ulkoilumetsien kinttupoluilla taas on hauska taituroida puikkelehtimalla puiden juurien, kivien ja vaihtelevien maastonmuotojen lomassa. Virkistysalueilla, erämaisilla retkeilyreiteillä ja luonnonalueiden muita kulku-uria yhdistellen pääset pyöräilemään vaikka useamman päivän mittaisia maastovaelluksia.

Pyöräilijälle luonto on liikuntaympäristö ja olennainen osa lajin nautintoa, joten liikummekin aina luontoa kunnioittaen ja toiset ulkoilijat huomioiden. Maastopyöräily ei ole sen riskialttiimpaa kuin muukaan luonnossa liikkuminen, kunhan ajaa oman taitotasonsa mukaisesti. Maastossa tärkein varuste on kypärä – ja myös kaveri on hyvä turvavaruste. Yhteislenkeillä ja lajikursseilla oppii aina uutta – itsensä haastaminen ja jatkuva kehittyminen sekä lajin sosiaalisuus ovatkin lajin suola ja sokeri.

Pyörät ja varusteet

Maastossa voi pyöräillä hyvin monenlaisilla pyörillä – pyörää hankittaessa ajamisen luonne, maastot ja omat mieltymykset ratkaisevat. Maastopyörän perusominaisuuksiin kuuluvat mm. peruspyörää leveämmät renkaat, tukeva runko ja tehokkaat jarrut. Pyörä voi olla ns. jäykkä, tai siinä voi olla etujousitus tai täysjousitus. Vaihteiden välitykset on sovitettu maastoajoon. Maastopyörän ajoasento on tiepyörää pystympi, jotta pyörä on ketterästi hallittavissa. Pyörien hintahaitari on muutamasta satasesta useisiin tuhansiin euroihin. Halpa ”markettipyörä” ei kestä maastoajoa, mutta jo 800-1000 eurolla saa maastokelpoisen, turvallisen pyörän.

Maastopyörässä rungon oikea koko ja ajoasennon säätäminen ajajalleen sopivaksi ovat pyörän hankinnan tärkeimpiä asioita. Pyörä kannattaa aina hankkia alan ammattiliikkeestä. Varusteista tärkein on kypärä, ja vaativissa maastoissa on hyvä käyttää myös esim. polvisuojia. Pyöräilyhanskat ja ajolasit lisäävät mukavuutta ja turvallisuutta. Juomapullon, pumpun ja eväiden lisäksi reppuun varataan mm. ensiapu- ja pyöränkorjaustarvikkeet sekä puhelin. Vaativiin maastoihin ja pidemmille retkille on aina varustauduttava olosuhteiden mukaisesti.

Lähialueen omatoimireitit. Reittejä ei ole erikseen merkitty maastoon. Urho Kekkosen kansallispuistossa pyöräily on kielletty.

Kakslauttasenkierros 12,5 km vaativuustaso HELPPO

Kultamaidenkierros 31 km vaativuustaso KESKIVAATIVA

Ruijanpolunkierros 15 km vaativuustaso KESKIVAATIVA

MAASTOPYÖRÄILIJÄN ETIKETTI