Luontopolut Kiilopäällä

Vasapolku

1 km, kesto: ½–1 h
Sopii koko perheelle (myös pienille)

Reitti lähtee Kiilopään päärakennuksen länsipuolelta puron takaa ja se on yhden kilometrin mittainen. Reitti soveltuu erinomaisesti myös perheen pienimmille. Reitinvarrella olevat opastaulut antavat perustietoa Lapin luontoon liittyvistä asioista. Polku kiemurtelee mukavasti metsässä ja kulkee loppumatkasta puron yli pientä siltaa pitkin, josta perheen kanssa voi tarkkailla mm. purossa uiskentelevia Tammukoita ja Mutuja. Reitti päättyy Kiilopään päärakennuksen takana olevan asuntovaunualueen laitamille.

Poropolku

3 km, kesto: 1–1½ h
Sopii koko perheelle

Poropoluksi nimetty reitti lähtee Kiilopään päärakennuksen länsi puolelta puron takaa ja on kolme kilometriä pitkä merkattu luontopolku. Polku on merkattu puutolppiin oranssin värisillä käpymerkeillä. Matkan varrelle on laitettu opastauluja, joissa kerrotaan tietoa ympäröivästä luonnosta. Reitti kulkee puurajan ja avotunturialueen rajan tuntumassa. Polulta on kauniit näkymät Ahopää ja Kiilopää tuntureille päin. Polku kulkee enimmäkseen metsässä, mutta pieni pätkä kuljetaan suoalueen läpi pitkospuita pitkin. Loppupäästä polku yhdistyy Kiirunapolun kanssa ja loppumatka kuljetaan vuoroin metsäpolkua ja vuoroin pitkospuita pitkin. Polku päättyy Kiilopään päärakennuksen takapihalle lähelle asuntovaunualuetta.

Kiirunapolku

6 km, kesto: 2–3 h
Sopii koko perheelle

Merkattu reitti lähtee Kiilopään päärakennuksen länsi puolelta puron takaa ja se on kuusi kilometriä pitkä. Reitti kulkee osittain puurajan alapuolella, mutta nousee ylös avotunturiin, kulkien hienoissa tunturimaisemissa. Matkan varrella voi lukea luontopolun opastauluista tietoa erilaisista tunturiin, kasvistoon, eläimistöön jne. liittyvistä asioista. Matkalla kuljetaan myös upean kurun kautta, jossa näkee jääkauden jättämiä jälkiä ja josta keväällä vesi syöksyy alas vuolaana oskena. Ahopää- ja Kiilopää tuntureiden huippuja voi ihailla matkan varrella. Paluumatkalla kuljetaan pitkospuita pitkin suoalueiden poikki, jossa voi tutustua Lapin soiden tyypillisiin kasveihin sekä ilmiöihin mm. verkkomaahan eli roudan pintaan nostattamien kivien muodostamia kuvioita. Loppumatka kuljetaan Kiilopuron reunamia seuraillen, jossa kasvaa tyypillisiä kosteiden alueiden kasveja ja siellä täällä voi nähdä jopa kaunista orkidea kasveihin kuuluvaa Maariankämmekkää. Reitti päättyy Suomen Latu Kiilopään takapihalle.

Takaisin patikointisivulle