Kämppäoppaaksi Luirojärvelle

Haaveiletko ruska-ajasta, rauhoittumisesta ja retkistä Lapin tuntureilla? Haluatko tehdä vapaaehtoistyötä ulkoilun ja luonnon parissa? Metsähallitus ja Suomen Latu hakevat jälleen yhteistyössä vapaaehtoisia kämppäoppaita Urho Kekkosen kansallispuistoon Luirojärvelle. Kämppäoppaat toimivat ruskaviikoilla Luirojärvellä retkeilijöiden tukihenkilöinä.

Kämppäoppaan tehtävät

Toimit Urho Kekkosen kansallispuistossa, sen ydinosassa Luirojärvellä vapaaehtoisena kämppäoppaana. Alueella on iso autio-varaustupa, vuokrakämppä sekä pienempi autiotupa. Kaikkiaan majoituskapasiteettia tuvissa on 38 petipaikkaa. Lisäksi alueella on sallittua telttailla. Luirojärvellä on myös sauna.

Päivät Luirojärvellä rytmittyvät näin:

9-11 Aamun aloitus: kämppäoppaan päivystys autio-varaustuvan viereisellä tulipaikalla: valmius neuvontaan ja varusteiden tsekkaukseen. Tarkistus, että pihapiiri on kunnossa, kämpät siistinä sekä sauna
ja huussit ojennuksessa.

11-18 Vapaata retkeilyä

18-21 Iltanuotio: Ohjaus saunavuoroihin, retkikokemusten vaihtoa, neuvontaa keskustelua retkeilyn haasteista, alueesta, retkietiketistä. Pannu kuumana halukkaille (kahvitarpeet viety huoltotuvalle) Kämppäoppaan viikko alkaa maanantaina iltanuotiosta. Paikalle kannattaa siis siirtyä viimeistään sunnuntaina päivällä. Kämppäoppaan viikko loppuu lauantaina aamupäivystyksen jälkeen. Siirtymät
Luirojärvelle ovat kämppäoppaan omavastuuaikaa ja tulee huomioida itse omassa ajankäytössä. Kämppäoppaat toimivat pareittain ja myös haku viikolle voi tapahtua pareittain tai yksin. Yksin hakeville haetaan pari toisesta yksin hakevasta.

Mitä kämppäoppaalta odotetaan?

Kämppäoppaan päätehtävä on toimia retkeilijöiden tukihenkilönä kansallispuiston ytimessä. Tunnet alueen siten, että osaat arvioida reittisuunnitelmia ja tehdä arvioita mahdollisista muutostarpeista. Pystyt auttamaan varusteiden kanssa, jos tarvitaan pientä korjausta tai kohennusta rinkan säätöjen kanssa. Osaat auttaa kartan ja kompassin käytön kanssa. Olet siis täysverinen retkeilijä, mutta ymmärrät myös aloittelijan haasteet ja mahdolliset virhearvioinnit varusteissa tai taidoissa. Osaat auttamisen taidon myös englanniksi, koska on todennäköistä, että tulevana kesänä tulee ulkomailtakin matkailijoita Suomeen.

Mikäli aikaa jää ja osaamista löytyy, voi tarvittaessa myös tehdä pikkukorjauksia rakenteissa niissä rajoissa mihin huoltotukikohdasta löytyy tarvittavia työkaluja.

Ajankohdat:

Opasviikko 1: 4.9.-9.9.2023

Opasviikko 2: 11.-16.9.2023

Opasviikko 3: 18.-23.9.2023

Majoitus ja matkat

Kämppäoppaat majoittuvat Metsähallituksen huoltotukikohdassa, joka on muiden tupien lähellä. Tukikohdassa on oma sauna. Tukikohdassa majoitutaan yhdessä tuvassa, joten erillisiä naisten tai miesten
nukkumatiloja meillä ei ole tarjota. Yksittäisistä hakijoista niputamme ensisijaisesti sukupuolen mukaan opasparin.

Metsähallitus maksaa oppaille ruokarahan (11 e/päivä). Tullessa ja lähtiessä on mahdollisuus majoittua Suomen Latu Kiilopään opashuoneissa (tämä tulee ilmoittaa etukäteen). Matkakuluja ei korvata, lukuunottamatta taksikyytiä välille Kiilopää (Saariselkä/Ivalo)-Aittajärvi (taksiyrittäjä laskuttaa suoraan Metsähallitusta) sekä paluukyyti. Mitään muita matkakuluja ei korvata.

Siirtymiset Luirojärvelle tulee tapahtua siten, että kämppäopas on paikalla oletettuina aikoina.

Hakeminen

Haku kämppäoppaaksi on auki 31.5.2023 (klo 23:59 saakka). Haku tapahtuu oheisen linkin kautta.

Lisätietoja vapaaehtoispestistä antaa Petri Kulha Metsähallitukselta: petri.kulha@metsa.fi.

Kämppäoppaille järjestetään yhteinen perehdytys etäyhteydellä elokuun aikana.