HIIHTO

Suomen Latu Kiilopää on hiihtäjän Mekka. Monipuolinen latuverkosto sekä upeat mahdollisuudet seikkailla latujen ulkopuolella tai avotunturissa tekevät ”hiihtolomastasi” unohtumattoman.

Suomen Latu Kiilopään ja Saariselän alueella on merkittyjä maastohiihtolatuja 190 km, joista 35 km valaistuja. Ladut lähtevät Suomen Latu Kiilopään päärakennuksen edestä. Urho Kekkosen kansallispuistossa merkittyjä latuja on 70 km.

Katso latutiedot: Saariselkä-Kiilopää-Kakslauttanen latukartta

Valaistut ladut ovat 4-5 m leveitä, latu-uran sivuilla on molempiin suuntiin perinteisen latu ja keskellä leveä luistelubaana. Laanila–Kakslauttanen–Kiilopää alueella on myös 15 km verran kahdeksan metriä leveää latu-uraa, jossa uran laidoilla on molempiin suuntiin kaksi perinteistä latua ja keskellä kahteen suuntaan luisteltava baana. Näitä latuja kutsutaan seurusteluladuiksi.

Tiesitkö, että…

  • Suomen Latu Kiilopään vastaanotosta voit ostaa alueen latukartan.
  • Latuhiihdon lisäksi Suomen Latu Kiilopäällä pääset ohjatusti tunturiin. Viikko-ohjelmiemme päiväretket ovat kaikille avoimia. Osallistuminen on maksutonta, ellei retken kohdalla muuta mainita.
  • Opastetuille tai omatoimisille retkille voit vuokrata suksisetin välinevuokraamostamme. Vuokrattavana on sekä latu- että tunturihiihtoon tarkoitettuja suksia.

Tunturihiihto

Suomen Latu Kiilopäältä pääset hetkessä tunturiin. Merkityillä reiteillä voit tehdä omia tunturiretkiäsi tai osallistua viikkoretkillemme. Pääsääntöisesti opastetut hiihtoretkemme suuntautuvat tunturiin pehmeälle lumelle valmiiden reittien ulkopuolelle.

Viikko-ohjelman mukaiset päiväretket (ellei hintaa erikseen mainita) ovat maksuttomia.

Opastetuilla tunturihiihtoretkillämme hiihdämme miellyttävän rauhalliseen tahtiin osin merkittyjä latuja, mutta myös latujen ulkopuolella.

Tunturihiihtoretkelle lähdetään aina Suomen Latu Kiilopään pihalta, UK-kansallispuiston portilta. Oppaamme hiihtää ensimmäisenä latua avaten, jota retkeläisten on helppo seurata perässä. Sään salliessa nousemme ylös tunturiin, mutta kovassa tuulessa tai näkyvyyden ollessa huono pysyttelemme suojaisammilla tunturin rinteillä.

Erikoisvarusteita et retkelle välttämättä tarvitse, joskin retkisuksilla liikkuminen tunturimaastossa on helpompaa kuin tavallisilla latusuksilla. Retkille voi vuokrata leveitä suksia ja isosompaisia sauvoja Suomen Latu Kiilopään välinevuoraamosta.

Kaamoshiihto

Pimeän ajan hiihto on kokemus. Päiväsaikaan on muutama tunti valoisaa, mutta retkelle kannattaa varata otsalamppu mukaan, sillä hämärä jatkuu aamulla pitkään ja iltapäivällä pimeys saapuu aikaisin.

Hiihtoretket ovat kaamosaikaan hieman lyhempiä kuin muina aikoina. Valoisa aika käytetään tunturissa hiihtämiseen ja pimeällä hiihdetään puurajan alapuolella. Huonolla säällä ei lähdetä tunturiin ollenkaan, vaan käytetään alempana olevia valmiita reittejä.

Kirkkaina ja kuulaina iltoina kuutamo voi valaista tienoon niin, että ympärilleen näkee yhtä hyvin kuin päiväsaikaan. Tähtitaivaan ja kuutamon alla hiihteleminen ovat elämyksiä. Kirkkaina pakkasöinä voi pohjoisen taivaalla nähdä myös tanssivia revontulia, jotka antavat oman eksoottisen mausteensa kaamosajan pimeyteen.

Kaamosaikaan järjestetään joinakin päivinä lyhyitä iltaretkiä, joissa on ihan oma upea kaamosyön tunnelmansa.