PATIKOINTI

Suomen Latu Kiilopään sijainti Suomen toiseksi suurimman, Urho Kekkosen mukaan nimetyn, kansallispuiston kainalossa tarjoaa mahtavat mahdollisuudet erimittaisille ja -tasoisille patikkaretkille.

Lähde Suomen Latu Kiilopään oppaan mukana joko päiväretkille tai omatoimisesti pidemmille vaelluksille. Mahdollisuuksia patikointiin ja vaeltamiseen on aina loivista, pyöreälakisista lähituntureista itärajan karumpiin ja rosoisempiin maisemiin. Näistä maisemista jokainen retkeilijä löytää ihailtavaa ja ihmeteltävää – onhan alue yksi Suomen kauneimmista tunturialueista.

Kansallispuiston alueella on myös monia tulistelupaikkoja sekä erilaisia yöpymismahdollisuuksia pidempiä retkiä varten. Autiotuvat ovat kaikkien retkeilijöiden vapaassa käytössä, mutta varaustupiin tulee tehdä ennakkovaraus Saariselän palvelupiste Kiehisestä.

Tiesitkö, että…

  • Opastetut päiväretket ovat maksuttomia Suomen Latu Kiilopään asiakkaille
  • Voit ostaa alueen karttoja matkamuistomyymälästämme
  • Kalastusluvat kansallispuistoon saat palvelupiste Kiehisestä (Saariselkä)
  • Välinevuokraamostamme saat vuokrattua retkeilyvarusteita
  • Suomen Latu Kiilopää järjestää myös vaelluksia ja retkeilykursseja. Lisätiedot myyntipalvelustamme, kiilopaa(at)suomenlatu.fi
  • Luonnossa liikkumisella on useita terveyttä ja yleistä hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Fyysinen aktiivisuus lisääntyy luonnossa: luonto houkuttelee liikkumaan. Luonto elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä: keskittymiskyky paranee ja syke ja verenpaine voivat madaltua. Luonnossa liikkuminen edistää sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä: suhtaudumme myönteisemmin muihin ihmisiin ja mielialamme kohenee hyvin nopeasti.

 

Kiinnostavia patikointikohteita

Suomen Latu Kiilopään ympäristössä on lukuisia päiväretkikohteita. Kaikki niistä vierailun arvoisia. Tässä Suomen Latu Kiilopään suosittelemia kohteita:

Kiilopään huiputus

Suomen Latu Kiilopää sijaitsee Kiilopää-tunturin juurella. Suomen Latu Kiilopään pihalta johtaa hyvin merkitty reitti Kiilopää-tunturin huipulle. Kiilopää on alueen korkein tunturihuippu (546 m). Kiilopään huipulta on henkeä salpaavan kauniit maisemat Nattastuntureille.

Talvella huipulle on helppo kivuta lumikengillä ja kevättalvella viikoittain kunnostettavaa kävelyreittiä pitkin.

Lue tarkempi reittikuvaus Kiilopään huiputuksesta… 

Luontopolut

Kiilopäällä on kolme erimittaista luontopolkua: kilometrin mittainen Vasapolku, 5 kilometrin Poropolku sekä 6 kilometrin Kiirunapolku. Luontolut lähtevät Suomen Latu Kiilopään pihasta Ahopää-tunturin suuntaan ja ne kulkevat kansallispuiston sisällä.

Polut ovat hyvin merkittyjä, helppokulkuisia ja soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön. Matkan varrelle sijoitetut opastaulut kertovat alueen luonnosta ja eläimistä, ja saatatpa itsekin kohdata matkan varrella alueella eläviä isompia ja pienempiä eläimiä ja lintuja.

Luontopolkujen lähtöpaikan läheisyydessä on nuotiopaikka.

Lue tarkemmat reittiselostukset alueen luontopoluista… 

Laanila

Laanilaan pääsee Suomen Latu Kiilopäältä niin valaistua latua pitkin, Ahopään yli oikaisten kuin myös Luulammen ja Rumakurun kautta.

Laanilassa näkyy runsaasti merkkejä 1900-luvun alun kullanetsinnästä ja Laanilassa kulkeekin vajaan 8 km mittainen kultareitti, joka esittelee kullankaivannan historiaa. Laanilassa voit pitää tauon Savottakahvilassa tai suunnata monotansseihin Laanihoviin. Savottakahvilan lähellä on myös Piispankivi-muistomerkki, joka kertoo tarinaa sota-ajoilta.

Luulampi

Luulammelle on Suomen Latu Kiilopäältä matkaa valitusta reitistä riippuen n. 5–6 km.

Perheen kanssa Luulammelle retkeillessä on kesäaikaan suositeltavaa valita reitiksi ns. huoltoreitti. Huoltoreitti lähtee Suomen Latu Kiilopään takaa kunnostettuna polkutienä ja jatkuu poroaidan veräjän jälkeen kunnostamattomana polkutienä. Huoltotie on merkitty kesäreittikarttaan pisteinä.

Talvella hiihtolatu Kiilopäältä Luulammelle kulkee Kiilopää-tunturin kupeessa, nousten ensin ylös avotunturiin ja saavuttaen sitten pitkän laskun päätteeksi Luulammen kämpän.

Luulammella päivätuvassa on kamina ja takka sekä pihalla nuotiopaikka ja kuivakäymälät. Sesonkiaikoina keväällä ja syksyllä Luulammella toimii latukahvila.

Luulammelta matkaa voi jatkaa joko Rumakuruun ja sieltä edelleen Laanilaan, Saariselälle tai Ahopää-tunturille – tai päinvastaiseen suuntaan Rautulammelle.

Niilanpään vanha poroerotusaita

Niilanpään vanha poroerotusaita sijaitsee Niilanpää-tunturin kupeessa, n. 5 km päässä Suomen Latu Kiilopäältä. Aidalle johtaa sulan maan aikaan helppokulkuinen polku ja talvella luonnonlatu. Kohteessa sijaitsee poromiesten tupa, jonka päivätuvan puoleiset ovet ovat avoinna. Tuvan yhteydessä on myös ulkohuussi ja nuotiopaikka.

Niilanpään kämpältä aukeaa maisemat kohti Sompion luonnonpuistoa ja siihen kuuluvia Nattasten tunturirykelmää. Nattaset erottuvat maisemasta kartiomaisina huippuina.

Talvella Niilanpäältä voi matkaa jatkaa metsäistä luonnonlatua Muotkanmajalle tai Tievatuvalle ja Kakslauttaseen. Pidempää lenkkiä etsivä matkaa avotuntureiden yli Rautulammen päivätuvalle, josta latupohja johtaa Luulammelle ja sieltä takaisin Suomen Latu Kiilopäälle.

Rautulampi

Rautulammen päivätupa sijaitsee Rautulammin rannalla noin 12 kilometrin päässä Suomen Latu Kiilopäältä. Rautulammen retkelle on useita vaihtoehtoisia reittejä.

Sulan maan aikaan voit esimerkiksi aloittaa retken nousemalla Kiilopää-tunturin huipulle ja jatkaa ylhäällä tunturissa Niilanpäälle saakka. Niilanpäältä matka jatkuu rinnettä alas Rautupään jäädessä vasemmalle.

Talvella yksinkertaisinta on seurata joko Niilanpään tuvan kautta kulkevaa merkittyä reittiä tai Luulammen suuntaan lähtevää latua, josta noin 5 kilometrin jälkeen erkanee latu Rautulampea kohti.

Rautulammen päivätuvassa on kamiina ja kaasuliesi.

Rumakuru

Rumakurun päivätuvat sijaitsevat 6 km päässä Suomen Latu Kiilopäältä. Rumakurun vanha kämppä on yksi alueen vanhimmista tuvista – se on rakennettu 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Uusi ja vanha tupa sijaitsevat noin 500 metrin päässä toisistaan.

Tupien välittömässä läheisyydessä näkyvä Rumakuru on yksi kansallispuiston luonnonnähtävyyksistä. Kuru on jääkauden sulamisvesien aikaansaannoksia. Polku Rumakurulle lähtee Kiilopuron varresta ja nousee poroaidan jälkeen avotunturiin kohti Vävypäätä. Rumakurua kohti polku laskeutuu Vävypään itäpuolista kururinnettä pitkin. Reitti Rumakuruun on merkattu ja helppokulkuinen.

Talvella Rumakurulle pääsee kaunista, Luulammen kautta kulkevaa hiihtoreittiä pitkin. Matkaa voi jatkaa edelleen joko Laanilaan tai Saariselälle tai oikaista Laanilan reitin varrelta Ahopää-tunturin yli takaisin Kiilopäälle. Latu Kiilopäältä Rumakurulle saadaan hiihtokuntoon lumitilanteesta riippuen usein jo melko alkutalvesta.

Rumakurun vanha kämppä on avoinna läpi vuoden. Pihalla on tulentekopaikka, kuivakäymälä sekä liiteri. Rumakurun uudessa päivätuvassa on kamiina ja kaasuliesi.

Sivakkaojan laavu

Sivakkaojan laavu sijaitsee n. 3 km päässä Suomen Latu Kiilopäältä. Laavulle pääseet seuraamalla Kakslauttaseen vievää hiihtolatua (ns. Sivakkaojan latu) tai patikoimalla ensin n. 2,5 km Kiilopääntietä pitkin ja poikkeamalla sitten vasemmalle (etelään) Ruijan polulle. Laavu sijaitsee kauniilla paikalla puron (Sivakkaojan) varressa, törmän päällä, ja sen edustalla on nuotiopaikka.

Saariselkä

Saariselälle pääset joko latupohjia pitkin Kakslauttasen ja Rönkönlammen kautta tai Ahopää-tunturin ylitse kulkemalla. Matkaa Kiilopäältä Saariselälle tulee Rönkönlammen kautta noin 13 km ja Ahopään yli noin 11 km. Saariselälle voi kulkea myös Luulammen ja Rumakurun kautta, jolloin matkaa kertyy noin 15 km, tai Ahopään- ja Rumakurun kautta, jolloin matka on noin 10 km.