Kiilopään Tunturihaaste on vaellustapahtuma Urho Kekkosen kansallispuiston tunturiluonnossa. Osallistujat suuntaavat tunturikeskus Kiilopäältä Luirojärvelle ja takaisin eri reittiä joko opastetussa ryhmässä tai omaa tahtiaan. Vahvajalkaiset voivat kiivetä Luiron kuuluisalta leiri- ja tupapaikalta Koilliskairan korkeimmalle tunturille Sokostille. Reittiä ei ole merkitty maastoon.

Aikaa kierrokseen olemme varanneet viikon. Se mahdollistaa rauhallisen vaelluksen, mutta halutessasi voit edetä myös ripeään fastpacking-henkeen. Kierroksen jälkeen fiilistelemme kokemuksia päätösjuhlassa tapahtuman keskuksessa Suomen Latu Kiilopäällä.

Kiilopään Tunturihaaste järjestetään seuraavan kerran 11.–18.9.2022.

Olemme kovin erilaisia kulkijoita, joten jokainen saa rakentaa itse tunturihaasteensa haasteen. Ensikertalaiselle viikon vaellus itsessään tarjoaa haasteen, jonka ratkominen on turvallisinta opastetuissa ryhmissämme.

718 metriin merenpinnasta yltävä Sokosti kasvattaa Tunturihaastetta. Sokostin huipulle Luiron leiristä kertyy 435 korkeuserometriä ja saman verran laskua. Ne vaativat aikansa ja lisäävät vaelluksen fyysisyyttä, vaikka raskaat kantamukset voit jättää Luiron leiriin Sokostin huiputuksen ajaksi.

Ultramatkojen polkujuoksijoille Tunturihaaste sopii matkan puolesta jopa kerralla tai 1–2 unilla edettäväksi. Turvallisuussyistä mukana pitää silti olla pakolliset varusteet, jotka mahdollistavat esimerkiksi turvallisen yöpymisen erämaassa.