Kiilopään ja Saariselän talvipolut

Kiilopäällä ja Saariselällä on talvipyöräilyä ja muuta liikkumista varten laaja verkosto erilaisia ja -tasoisia polkuja. Kiilopään ja Saariselän talvipolut ovat monikäyttöreittejä, joilla voi liikkua pyörällä, lumikengillä, kävellen tai polkujuosten. Kiilopään alueella, Laanilasta etelään, löytyy myös pelkästään pyöräilijöille tarkoitettuja reittejä. Myös Kiilopäältä lähtevät luontopolut Kiirunapolku ja Poropolku sopivat talvella lumikenkäilyyn.

Pyöräily ei ole sallittua laduilla tai moottorikelkkareiteillä, koska ne eivät kestä pyörien renkaita sekä törmäysvaaran vuoksi. Lumipeitteisenä aikana voit pyöräillä myös reittien ulkopuolella. Suosittelemme talvella pyöräilyyn soveltuvia talvireittejä.

Avoimilla, puuttomilla alueilla viima voi olla purevan kylmä. Jos on tuulinen sää, metsässä puiden suojassa pyöräily on miellyttävämpää. Jos kohtaat reitillä poroja, ohita ne mahdollisimman rauhallisesti ja huolehdi ettet häiritse niitä niiden omassa elinympäristössä.

Kiilopään talvipyöräilyreitit alkavat Suomen Latu Kiilopään vuokraamon edestä. Reitit on merkitty maastoon. Risteyksissä on opastekyltit etäisyysmerkinnöillä, sekä risteysnumerot, jotka löytyvät myös reittikuvauksista. Reittien lähtöpisteessä Kiilopäällä palvelee hotelli, vuokraamo, ravintola ja savusauna. Kiilopään vuokraamolla on aukioloaikojen puitteissa toimiva sähköpyörien latauspiste. Sieltä saat myös apua teknisiin ongelmiin.

Kiilopään ja Saariselän talvipolut

Talvipyöräilijän etiketti

  • Ota huomioon muut reitillä kulkijat.
  • Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita talvipolulla liikkujia, kuten kävelijöitä ja lumikenkäilijöitä.
  • Huomioi oikea tilannenopeus etenkin kohtaamisissa.
  • Ennen kohtaamista ilmoita tulostasi huikkaamalla iloisesti.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa tai vahingoita huollettua uraa. Talvella rengaspaineiden tulee olla riittävän alhaiset, jotta pyörä ei uppoa hoidetulla polulla ja lukkojarrutuksia tulee välttää.
  • Älä roskaa luontoa vaan vie roskat matkassasi pois.
  • Nauti puhtaassa luonnossa liikkumisesta sekä muista myös velvollisuutesi.

Ulkoilupäivän päätteeksi voit rentoutua Kiilopään savusaunassa ja nauttia ravintolamme antimista.

Reittisuositukset talvipyöräilijälle Kiilopään ja Saariselän alueella

Lumikenkäilyyn soveltuvia luontopolkuja

Suuntaaminen reittien ulkopuolelle

Ahopäiden ja Kiilopään muodostama hevosenkengän muotoinen loivapiirteinen puuton tunturiselänne on aivan loistava paikka jokamiehen ja -naisen tunturihiihtoon! Etenkin Ahopäiden laet ovat loivapiirteisiä, eli niille nouseminen on suhteellisen helppoa, ja alas laskemiseen ei tarvita erityisiä telemark- tai laskettelutaitoja. Valitsee vain hangen kovuuteen ja luistavuuteen nähden sopivan loivan laskusuunnan ja nauttii.

Kiilopään rinteillä on hyvällä säällä paljon tunturista nauttijoita, mutta Ahopäillä saa hiihdellä omassa rauhassaan. Latujen ja lumikenkäreittienkin varsilla voi nähdä lumijälkiä, etenkin metsäjäniksen ja ketun jälkiä. Reittien ulkopuolella näkee todennäköisesti myös muita, esimerkiksi kiirunan jälkiä.

Suunnistus tällä alueella on hyvällä näkyvyydellä poikkeuksellisen helppoa. Koko ajan maamerkkeinä ovat näkyvissä toisaalta Kiilopää ja toisaalta paliskuntien välinen raja-aita. Lisäksi pohjoisessa näkyy Kaunispää mastoineen. Jos päivän seikkailujen aikana oma sijainti on jäänyt hieman epäselväksi, ei päivän lopuksi tarvitse muuta kuin laskea alas poroaidalle ja seurata sitä portille, jolta johtaakin merkitty reitti Kiilopään pihaan.

Jos hiihtäminen ei innosta, samoja tunturiselänteitä voi hyvin koluta myös lumikengillä. Niillä ei voi liukua ilmaiseksi alamäkiä, mutta toisaalta ylämäkien nousu on täydellisen pidon ansiosta helppoa.

Aurinkoisella säällä kannattaa ilman muuta suunnata tunturiin. Tunturien huippujen ja rinteiden lisäksi Poliisi-, Kettu- ja Eetun kuru ovat vaikuttavan komeita lumisessa asussaan. Jos mielii kauemmas, Kuutamokuru ja Teräväkivenpää ovat mainioita päiväretken kohteita.

Sen sijaan jos pilvet makaavat maassa tai on lumipyryn uhka, tunturiin reittien ulkopuolelle ei pidä lähteä. Jos näkyvyyttä ei ole, edellä mainitut maamerkit menettävät merkityksensä ja suunnistus voi olla hankalaa. Suurempi ongelma on kuitenkin se, että vaikka Ahopäät ovat pääasiassa mukavan loivapiirteisiä, ne sisältävä kuitenkin myös hyvin jyrkkäreunaisia kuruja. Jos näkyvyys lasketaan muutamissa metreissä, voi vahingossa laskea vaarallisesti jyrkänteeltä alas.

Jo paksu pilviverho tekee tunturihiihdosta haastavampaa. Vaikka näkyvyys olisi sinänsä aivan kelvollinen, varjottomuus tekee rinteen kaltevuuden arvioinnista hankalaa.

Pilvihuppupäivänä on parasta suunnata outamaahan: metsäseutujen laduille, lumikenkä- tai talvipyöräilyreiteille. Jos haluaa suunnata reittien ulkopuolelle, mainio kohde on esimerkiksi Kiiloselän–Sivakkalaavunvaaran ikimetsä, jota ladut rajaavat joka puolelta eli kauas ei pääse eksymään.