Retkeilijän palvelut kansallispuistossa

Retkeilyneuvonta

Urho Kekkosen kansallispuistoa, kuten muitakin Suomen kansallispuistoja huoltaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Metsähallitus tarjoaa retkeilyneuvontaa palvelupiste Kiehisessä Saariselällä. Kiehinen sijaitsee Santa’s Hotel Tunturin ja hotelli Riekonlinnan välissä Gielas-rakennuksessa. Kiehisessä on myös retkeilynäyttely ja luontopuoti. Osoite Lutontie 16, Inari, sähköposti ukpuisto@metsa.fi, puhelin 0206 39 7200.

Hyviä retkineuvoja saa myös Suomen Latu Kiilopäältä. Suomen Ladun oppaat vastaavat retkeilijöiden kysymyksiin aamun opasparkissa ma-pe 8.30-9.15. Kiilopään aulassa on myös näyttely Urho Kekkosen kansallispuiston luonnosta.

Urho Kekkosen kansallispuiston tuvat ja reitit

  • Päivä- tai tulistelutupia 16 kappaletta
  • Avoimia saunoja 7 kappaletta
  • Varaustupia 14 kappaletta
  • Vuokratupia tai vuokrakammeja 6 kappaletta
  • Laavuja tai kotia 27 kappaletta
  • Tulipaikkoja satakunta kappaletta
  • Suomujoen yli on kolme siltaa (Aitaoja, Kotaköngäs, Porttikoski). Raja-Joosepin lähellä on riippusilta Luttojoen yli. Myös Luirojärven luusuassa on silta, samoin kuin erinäisissä pienemmissä puroissa.
  • Retkeilyreittejä ja luontopolkuja on Kiilopään, Saariselän, Laanilan, Kakslauttasen, Tankavaaran ja Sompion alueella noin 200 km. Lisäksi UK-puiston kaakkoisosassa noin 45-kilometrin rengasreitti Nuorttin retkeilyreitti ja nauhamainen 20 kilometrin reitti Kemihaarasta Korvatunturinmurustalle.
  • Huollettua latua noin 160 km
  • Lumikenkäreittejä noin 20 km
  • Talviurastoa (kävely, lumikenkäily, läskipyöräily) noin 60 km
  • Maastopyöräreittejä reilut 200 km

Urho Kekkosen kansallispuiston alueella on enemmän tupia kuin missään muualla Suomessa, tai maailmassa. Suurin osa on autiotupia, joiden koko vaihtelee muutamasta hengestä lähes pariinkymmeneen. Lämmityslaitteena on useimmiten kamiina, muutamassa lisäksi takka. 

Valtaosassa päivätupia on kamiina, muutamassa tulistelutuvaksikin kutsutussa majassa kotakeittiö eli avotulisija. Päivätupia ei ole tarkoitettu yöpymiseen, mutta päivätuvan pihamaalle voi hyvin pystyttää teltan ja nauttia tuvan luksuksesta ilta- ja aamutoimien aikana.

Varaustuvat ovat aina autiotuvan yhteydessä: hirsirakennuksen toisen huoneen ovi on avoin, toisessa on lukko. Varaustuvasta voi pientä maksua vastaan ennalta varata petipaikan. 

Vuokratuvat ja vuokrakammit (aiemmalta nimeltään varauskammit) ovat lukittuja rakennuksia, jotka varataan oman seurueen käyttöön kokonaisuudessaan. Varaus on tehtävä etukäteen ja muistettava ottaa avain matkaan alla mainituista paikoista. 

Jokaisen tuvan pihapiirissä on tulipaikka. Näiden lisäksi on paljon muita tulipaikkoja ja laavuja, joista suuri osa sijaitsee merkittyjen reittien tai suurimpien jokien varsilla. Joitakin strategisesti tärkeitä huollettuja tulipaikkoja on myös syvällä erämaan sydämessä, sopivina lounastauon paikkoina pitemmillä tupaväleillä.

Tupatiedot, varauskalenteri ja varausohjeet löytyvät osoitteesta www.luontoon.fi/tuvat, tai voi suoraan lähettää sähköpostia osoitteella ukpuisto@metsa.fi tai soittaa Kiehiseen 0206 39 7200.

Tupien avain otetaan matkaan esimerkiksi Suomen Latu Kiilopäältä tai Metsähallituksen palvelupiste Kiehisestä Saariselältä. Avaimen saa varausvahvistusta ja maksukuittia näyttämällä