Hiihto – Saariselkä ja Kiilopää

Hiihto, Saariselkä ja Kiilopää nivoutuvat ansaitusti yhteen hiihtäjän mielikuvissa. Lumivarma alue yhdistää hienot ladut, pitkän hiihtokauden sekä helposti saavutettavat tunturit. Laduille pääset suoraan Kiilopään pihalta. Myös valaistu latu alkaa pihaltamme. Meillä on majoittujien käytössä suksien voiteluhuone. Vuokraamomme vuokraa ja voitelee suksia. Takavuosina Suomen hiihtomaajoukkuekin harjoitteli Kiilopäällä. Katso Saariselän latujen hoitotilanne tästä!

Latuverkoston lisäksi lumisen luonnon hurmasta kannattaa nauttia myös tunturi- tai metsäsuksilla ja laskukykyisemmillä ski touring -suksilla. Loppukevään kantohangilla latujen ulkopuolella voi seikkailla jopa kapeilla perinteisen ja luisteluhiihdon suksilla.

Hiihto - Saariselkä ja Kiilopää
Hiihto - Saariselkä ja Kiilopää

Unohtumaton hiihto Lapin tuntureilla

Avotunturien ladut erottavat Kiilopään lähistön muista suomalaisista hiihtokeskuksista. Täällä laturetket vastaavat mielikuviin, joissa vitivalkoinen puhdas lumi, hiihto ja Lapin tunturit yhdistyvät.

Suomen Latu Kiilopään pihasta voit suunnata suoraan nousuun Ahopäälle tai nimikkotunturimme Kiilopään kupeeseen. Leppoisamman hiihtoretken alun ja kelisuojaa löydät laduilta, jotka lähtevät pihapiiristämme metsän suojiin.

Rautulammen erämaaladulla hiihdät tunturikoivikoissa ja puurajan yläpuolella kilometristä toiseen. Hienot vuonna 2021 rakennetut Rautulammen tuvat antavat suojaa eväshetkiin. 

Avotunturiin pääset latuja pitkin myös Vahtamapään rinteellä, Saariselän ytimessä Kaunispäällä sekä latuverkoston pohjoisessa osassa Palopäällä. Saariselältä alkavalla Kulmakurun erämaaladulla koet kiemurtelevan nousun Tolosjoelta, unohtumattoman maisemapaikan lähellä puurajaa sekä kilometrejä jatkuvan loivan laskun hauskuuden.

Saariselän ja Kiilopään latuverkosto on parhaimmillaan perinteisen hiihtäjälle, kunhan Rautulammen ja Kulmakurun kapeiden erämaalatujen huolto alkaa helmikuussa moottorikelkan vetämällä lanalla.

Erämaaladut mukaan lukien hiihdettävää löytyy parhaimmillaan 151 kilometriä. Latukoneella hoidettavia, sekä perinteiseen että luisteluhiihtoon soveltuvia baanoja verkostossa on 100 kilometriä.

Avotuntureiden ansiosta Kiilopään ja Saariselän alueen ladut sisältävät useita Suomen suurimmista latunousuista ja pisimmistä laskuista. Toisaalta voit suunnitella hiihtoreittisi myös maltillisesti kumpuileville laduille. Täysin tasaisia latulenkkejä et alueelta löydä, mutta useilla laduilla laskut ja nousut ovat loivia tai loivahkoja.

Hiihtokausi – Kiilopää ja Saariselkä

Kiilopään ja Saariselän hiihtokausi on kansainvälisestikin todella pitkä. Saariselän lumetetun ladun ja ensimmäisten kunnon lumisateiden ansiosta latujen huolto alkaa yleensä lokakuun lopulla tai marraskuun alussa.

Tykkilumilatu varmistaa kauden varhaisen avaamisen, joskin valtaosin alueen ladut huolletaan luonnonlumelle. Valaistujen latujen pohjina olevat ulkoilureitit mahdollistavat huollot vähäisellä lumella. Toisaalta tuntureiden ylitykset ja muut kiviset pohjat vaativat kymmeniä senttejä lunta, joten osalla laduista huolto alkaa lumitilanteen mukaan marras–tammikuussa. Etäisimmät erämaaladut sekä Taajoslaavun lenkki on yleensä kunnostettu ensimmäistä kertaa helmikuun alkupuolella koulujen talvilomia varten.

Kaamosaikaan valoisat tunnit jäävät vähiin. Onneksi nykyiset otsalamput mahdollistavat valaisemattomien latujen kuten Ahopään ylityksen ja Sivakkaojaa mukailevan ladun hiihtämisen myös pimeällä. Hyvällä tuurilla koet revontulet sammuttaessasi valon.

Huomioi kuitenkin korostetusti turvallisuusasiat pimeillä laduilla, iltamyöhään sekä hankalissa keleissä. Onnettomuuden yllättäessä muiden hiihtäjien apua ei välttämättä tule. Lisäksi Luulammen lähistöllä sekä Rautulammen ja Kulmakurun erämaalenkeillä on katveita matkapuhelinverkoista.

 Latujen huolto on lopetettu viime vuosina vapun kieppeillä. Sen jälkeenkin latupohjia kelpaa hiihtää usein pitkälle toukokuuhun etenkin aamuisin. Ennätyslumien kaudella 2019–2020 Ahopään lenkin saattoi kiertää varovaisuutta noudattaen vielä 1. kesäkuuta.

Hiihtäjän kannalta parhaat hankikannot ovat usein vasta toukokuussa. Hanki alkaa kantaa, kun lumipakan pintakerroksiin sulanut vesi jäätyy. Luistelusuksia huoletta kantavien hankikantoaamujen määrä vaihtelee vuosittain yksittäisistä pariin kymmeneen.

Parhaimmillaan hanki kannattelee hiihtäjää koko päivän, ja ylänköjen lisäksi jopa metsissä voi hiihtää vauhdikkaasti. Kelin lämmetessä hankikanto loppuu kevätauringon helottaessa kuitenkin todella nopeasti, joten hiihtäjän on tärkeä seurata paikallista sääennustetta, tuntea lumen muutokset sekä hiihtää ajoissa riittävän lähelle latupohjia.

Hiihto hankikannolla on maailmanluokan elämys, joten epävarmuuksista huolimatta suosittelemme sen kokemista ainakin kerran elämässä. Onnistunut kokemus saattaa tosin johtaa toistuviin myöhäisen kevään hiihtoreissuihin pohjoisessa Lapissa.

Hiihtotapahtumat ja hiihtokilpailut

Kiilopää ja Saariselän hiihtotapahtumat käynnistyvät marraskuussa Saariselän tykkilumiladun hiihtokisoilla. Suomen Ladun järjestämä Kiilopäähiihto käynnistää suomalaisten maratonhiihtojen kauden jo joulukuun puolivälissä.

Suositut Suomen Latu Kiilopään perheviikot innostavat talvilomaviikoilla 8–10 niin lapset kuin aikuiset lumipuuhiin suksille sekä laduilla että niiden ulkopuolella.

Maratonhiihtojen kausi päättyy pääsiäisen pitkänä perjantaina Vaskoolihiihtoon.

Arkinen keskitalvi tarraa sukseen

Hiihdon ja erityisesti luisteluhiihdon hauskuus syntyy suksen luistossa, joka muuttuu lumikiteiden rakenteen ja lämpötilan mukaan. Pikkupakkasessa vanha lumi luistaa helposti. Sellainen yhdistelmä ei ole kovin yleinen arktisen tunturialueen keskitalvessa, jossa vaihtelevat kauniit ja kuulaat pakkaspäivät sekä lumisateet.

Jos keskinopeus jää eteläisemmistä kotiladuista, syy ei ole ainakaan aktiivihiihtäjällä nousumetreissä vaan hitaammassa lumessa. Toisaalta keskitalvi tuntureilla on valtavan kaunis, mikä korvaa puuttuvaa liukua.

Luisto löytyy pakkasella luistelubaanaa paremmin perinteisen urista, kunhan ne eivät ole vasta-ajettuja.

Hienot avotunturiladut tukkeutuvat herkästi. Tiheä kunnostuksen tarve heijastuu myös alaville maille, koska latukone ei voi ajaa pelkästään tunturiosuuksia. Siksi alavilla mailla huolletaan keskitalvella myös latuosuuksia, jotka luistaisivat paremmin harvemmilla huoltokerroilla.

Heikosti luistavissa keleissä välineiden ja huollon merkitys korostuu. Keskitalven pakkasissa ja kevään kuivissa pakkasaamuissa hiihtäjä hyötyy vitilumeen sopivasta pitkien loivien painealueiden suksesta, jonka pohjakuviointi on hento. Parhaan luiston viimeistelee mahdollisimman kova pinnoite, jonka saat joko uusista ruiskutettavista tuotteista tai kovimmista kuumavahoista.

Karvapohjasukset antavat varman pidon tunturinousuihin valtaosalla keleistä, mutta pitovoitelun teko pakkaselle on helppoa myös perinteisestä purkista. Lisää kelinmukaista voidetta ohuina kerroksina ja viimeistele jokainen kerros korkilla hankaamalla. Pitokarvasukseen riittää pakkasella varsin lyhyt karva.

Tyyninä pakkaspäivinä ilma kerrostuu. Vaikka alavilla mailla olisi -20 – -30 °C, tunturissa pakkasta saattaa olla vain kymmenisen astetta.

Hiihto - Saariselkä ja Kiilopää
Hiihto - Saariselkä ja Kiilopää

Vuokraa sukset Kiilopäältä

Suomen Ladun vuokraamossa Kiilopäällä on tarjolla kattava valikoima perinteisen ja vapaan suksia, tunturi- ja metsäsuksia, lapsi- ja tavara-ahkioita,  otsalamppuja sekä lumikenkiä ja liukulumikenkiä.