Maastopyöräily Kiilopäällä

Maastopyöräily Urho Kekkosen kansallispuistossa sopii jokaiselle ikää tai sukupuolta katsomatta. Kiilopään ja Saariselän ympäristöstä löytyy runsaasti ajettavaa niin aloittelijalle kuin konkarillekin. Kiilopää tarjoaa erinomaiset puitteet maastopyöräilyyn kesällä, syksyllä ja talvella. Tunturikeskuksen lähiympäristön merkityillä reiteillä eksymistä ei tarvitse pelätä, ja sopivaa pyöräiltävää riittää niin aloittelijalle kuin kokeneelle. Talvipyöräily Kiilopäällä tarjoaa hienon kokemuksen puhtaiden hankien keskellä.

Tunturimaastossa fyysistä haastetta riittää kovakuntoisimmallekin. Toisaalta rauhallisesti edeten ja varsinkin sähköavusteisella pyörällä nautit tuntureista vaikka kuntoilu olisi jäänyt vähäiseksi.

Monesta muusta tunturialueestamme poiketen Kiilopäältä ja sen lähialueilta löytyy paljon vauhdikkaita hiekkapintaisia polkuja. Niistä saamme kiittää jääkautta sekä pohjoisen karua luontoa – maaston humuskerros on monin paikoin ohut. Toki löydät halutessasi myös vaativia tunturikivikoita.

Maasto kuluu helposti, joten on erittäin tärkeää, että pysyt pyöräillessäsi poluilla etkä levennä niitä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa pyöräily on sallittu merkityillä reiteillä muutamin poikkeuksin sekä muutamalla muulla erikseen määritellyllä polulla tai baanalla. Huomioithan, että UK-puistossa reitin pitää olla läpeensä merkitty ollakseen ajamiseen sallittu eli esimerkiksi pelkkä kilometrikyltti risteyksessä tai autiotuvalla ei tee reitistä merkittyä. Mikäli haluat ajaa kansallispuistossa, vastuullasi on selvittää luvalliset pyöräilyreitit vaikkapa Kiilopää-Saariselkä maastopyöräilyreitit -sivultamme tai kysymällä Kiilopään vuokraamolta.

Kiilopäältä käsin autoileva maastopyöräilijä voi tehdä omia päiväretkiä jopa Lemmenjoelle ja Kaldoaiviin. Raja-Joosepista Anterinmukkaan saa pyöräillä rajavartijoiden erätietä ja lopussa polkua. Huomioithan etenkin kyseisellä reitillä, että olet keskellä erämaata eikä matkapuhelin välttämättä kuulu eli ongelmat niin pyörän kuin kuskin osalta pitää ratkoa itsenäisesti.

Maastopyöräily myös Kiilopään lähituntureilla vaatii ymmärrystä paikallisesta ilmastosta. Kelit voivat muuttua kesälläkin todella nopeasti. Siksi sääennusteet pitää lukea tarkoin. Pakkaa aina mukaan turvallisuusvarusteet kuskille ja huoltotarvikkeet pyörälle. Kännykkäverkossa on laajoja katveita esimerkiksi Rumakurulta Luulammelle ja edelleen Rautulammelle vievässä laaksossa.

Varusteet

Pyöräilijän perusvarustukseen kuuluvat kypärä, vettä, energiaa, ajohanskat, huoltotarvikkeet, kepeä vedenpitävä takki, ensiaputarvikkeet sekä syksyn pimetessä riittävän tehokas lamppu ja varalamppu. Aurinkolasit, eristävä paita ja ohuet vedenpitävät housut kuuluvat kelin mukaan -harkintalistalle. Pyörän huoltoa varten ota mukaan vähintään kaksi sisärengasta, rengasmuovit ja pumppu sekä mielellään myös monitoimityökalu. Jos hallitset ketjun katkaisun ja yhdistämisen, ota ketjun katkeamisen varalle pari ketjulinkkua ja ketjutyökalu. Lukkopolkimien käyttäjä pakkaa mukaan varaklossin eli kengän pohjassa polkimeen kiinnittyvän osan. Renkaanvaihto on maastopyöräilijän perustaito, mutta etenkin erämaisia reittejä varten myös ketjutyöt kannattaa opetella.

Jollet tunne ajoreittiäsi valmiiksi läpikotaisin, ota mukaan kartta tai lataa mittariisi ennakkoon pyöräilyreittisi gpx-jälkenä [linkki reittisivulle]. Jos tukeudut matkapuhelimen karttaan, lataa kartat ennalta, sillä Kiilopään takamaastoissa on katveita kännykkäverkoista.

Katso Kiilopään ja Saariselän maastopyöräreitit reittisivultamme.

Hyväkuntoiset laadukkaat maastopyörät vuokraat Suomen Latu Kiilopään vuokraamosta päärakennuksemme alakerrasta. Suosittelemme, että varaat pyörän ennakkoon, sillä pyörät saattavat olla muutoin ajossa. Vuokraamolta löydät kohtuullisen valikoiman varaosia sekä pyöräilytarvikkeita.

Tarjoamme myös opastettuja maastopyöräretkiä. Helpoiten aloitat maastopyöräilyn Suomen Latu Kiilopään sponsoroimilla viikkolenkeillä.

Tutustu Kiilopäällä järjestettäviin aktiviteetteihin.

Maastopyöräily Urho Kekkosen kansallispuistossa
Maastopyöräily Urho Kekkosen kansallispuistossa