Retkeile kansallispuistossa

Kiilopää on portti Suomen toiseksi suurimpaan kansallispuistoon. Sijaintimme tuntureiden reunalla tarjoaa hienot mahdollisuudet päiväretkille ja pidemmille vaelluksille. Retkeily Urho Kekkosen kansallispuistossa on helppo aloittaa Kiilopäältä, sillä Suomen Latu Kiilopää sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston kainalossa, avotunturialueen reunalla. Voit tehdä päiväretkiä ja usean päivän vaelluksia niin jalan kuin suksillakin.

Reittivaihtoehtoja ja maisemia on aina loivista, pyöreälakisista tuntureista kauniisiin ikimetsiin ja jänkiin. Näistä maisemista jokainen retkeilijä löytää ihailtavaa ja ihmeteltävää. Kiilopäätä ympäröi kattava merkittyjen reittien verkosto.

Suunnistustaitoisella vain taivas on rajana mielenkiintoisten reittien suunnittelussa. Aivan Kiilopään lähistöllä on hyvä pysytellä merkityillä reiteillä, ettei maasto ala hallitsemattomasti kulua, mutta kun suuntaa syrjäisemmille kuruille, tunturinhuipuille, geokätköille tai muille kartalta tai opaskirjoista löytämilleen kiinnostaville kohteille, eroosiovaaraa ei juuri ole.

Kiilopään viikko-ohjelma

Suomen Latu järjestää Kiilopäällä viikoittain kaikille avoimia, maksuttomia päiväretkiä. Näille opastetuille retkille voivat osallistua maksutta Kiilopäällä majoittuvat ja kaikki Suomen Ladun jäsenet. Opastetuilla retkillä pääset turvallisesti mielenkiintoisiin paikkoihin. Opas tuntee hienoimmat lähiseudun erikoisuudet, huolehtii suunnistuksesta ja kertoo kiinnostavasti luonnosta ja historiasta.

Kiilopään vastaanoton aulassa on joka aamu kello 8.30–9.15 opasparkki, jolloin oppailta voi tarkistaa millainen päivän opastettu ohjelma on, tai kysyä retkivinkkejä omia retkiä varten. 

Sulan maan aikaan opastetut retket lähtevät Kiilopäältä merkittyjä reittejä pitkin, jotta ei aiheuteta maaston liiallista kulumista. Osa retkistä on helppoja parin tunnin retkiä, osa keskivaativia muutaman tunnin taipaleita ja toisinaan tehdään vaativa koko päivän kierros. Nettiin kirjattu viikko-ohjelma ei ole kiveen hakattu, vaan kohde riippuu säätilasta.

Talven opastetuilla retkillä pääset turvallisesti tutustumaan latujen ulkopuoliseen valkoiseen maailmaan. Sään salliessa hiihdetään tunturissa kantavalla hangella. Pilvisempänä päivänä suunnataan metsän suojiin. Joka viikko ohjelmassa on myös lumikenkäilyä, esimerkiksi retki Kiilopään huipulle.

Sosiaalisesta mediasta löytyy niin oppaiden kuin asiakkaidenkin kuvia ja tarinoita tunnisteella #kiilopaaguides.

Merkityt luontopolut ja retkeilyreitit

Kiilopäältä lähtee kuusi nimettyä ja merkittyä rengasreittiä, joista löytyy sopivan mittainen jokaiselle. Lyhin on kilometrin kierros, parilla on pituutta 5–6 kilometriä, kaksi tietää reilun kymmenen kilometrin taivallusta ja pisin on mitaltaan yli 20 kilometriä. Kaikkein suosituinta on kiivetä Kiilopään huipulle ja palata samaa reittiä takaisin. Tästä kertyy neljä kilometriä.

Kansallispuiston alueella on myös monia tulistelupaikkoja sekä erilaisia yöpymismahdollisuuksia pidempiä retkiä varten. Huomioithan, että Kiilopään lähialueet kuuluvat kansallispuiston retkeily- ja luontomatkailuvyöhykkeeseen, jolla leiriytyminen ja tulenteko on sallittua vain tupien, laavujen ja tulipaikkojen luona.

Vuokraa retkeilyvälineet Kiilopäältä

Suomen Ladun vuokraamosta Kiilopäältä löydät kaikki retkeilyvälineet: rinkat, teltat, makuupussit keittimet ja riippumatot. Talvisin tarjolla on perinteisen ja vapaan suksia, tunturi- ja metsäsuksia, lapsi- ja tavara-ahkioita,  otsalamppuja sekä lumikenkiä ja liukulumikenkiä.