Talvipyöräily Kiilopäällä ja Saariselällä

Sydäntalven pastellisävyt, lumiset puut ja puhtaat hanget luovat hämmästyttävät puitteet pyöräilyyn – talvipyöräily kokemuksena on totisesti maailmanluokkaa! Kiilopään ja Saariselän talvipyöräilyn verkosto on Suomen ehdottomasti hienoimpia ja laajimpia.

Elämyksellisille talvipyöräilyreiteille pääset parhaiten Suomen Latu Kiilopäältä, jonne saapuessasi olet jo tunturien sylissä. Kiilopään lähellä reitit luikertelevat ikimetsässä ja suotuisalla kelillä pääset myös avotunturiin. Voit kokeilla lyhyen lenkin tai ajaa kymmeniä kilometrejä pysähdellen tunnelmallisissa latukahviloissa kuten Savottakahvilassa tai Saariselkä Skin rinnekeskuksella.

Hyväkuntoinen talvireitti on pinnaltaan kesäpolkuun verrattuna tasainen ja siten helppo ajaa aloittelijallekin. Talvireiteille tarvitset leveärenkaisen läskipyörän eli fatbiken. Maastopyörissä yleiset kapeahkot renkaat uppoavat lähes kaikilla talvikeleillä baanaan ja pilaavat reitin seuraavaan lanauskertaan asti myös muilta ajajilta.

Lumisateiden tai kovien tuulien tuoman irtolumen jälkeen reitit ovat huoltoajon jälkeenkin herkkäpintaisia. Silloin tarvitset läskipyörään mahdollisimman leveän renkaan sekä matalat paineet. Renkaan pitää asettua tasaisesti lumen pinnalle, jotta reitti kestää ja pitoa riittää. Kovaa pyöreämuotoista rengasta voit käyttää läskipyörässä vasta, kun reitin pinta kovettuu riittävästi. Keväällä lumen sulamisen ja jäätymisen vuorokausisykli tekee urista todella nopeita.

Talvipyöräreitit huollamme moottorikelkalla ja sen perään kiinnitetyllä erityisellä lanalla kiehtovan mutkitteleviksi. Reilujen lumisateiden ja kovien tuulien aikaan reitit eivät kuitenkaan pysy ajokunnossa. Lanaus aloitetaan kelin salliessa. Huomioithan, että tukkeutumiselle alttiit reitit saattavat olla suljettuina pitkäänkin. Ajantasaisen huoltotilanne on nähtävissä Saariselän karttapalvelussa: https://kartta.saariselkatrails.fi/

Läskipyöriä löydät sekä sähköavustuksella että ilman Suomen Latu Kiilopään alakerran vuokraamosta. Voit vuokrata myös lämpöhanskat, saat vinkit päivän keliin sopivista rengaspaineista ja pukeutumisesta sekä tarpeelliset pyöräilytarvikkeet. Ammattilaisten avulla talvipyöräily on helppoa jo ensimmäisellä kerralla – kysy vuokraamolta opastettuja talvipyöräretkiä ja katso myös Kiilopään viikottaiset aktiviteetit.

Pakkaa talvipyöräilyretkille riittävästi varavaatteita, jotta pysyt lämpimänä myös pyöräongelman tai loukkaantumisen yllättäessä. Ajaessa kostuneet hanskat tuntuvat tauon jälkeen todella kylmiltä, joten varaudu toisilla hanskoilla. Pitkille retkille tarvitset juotavaa ja syötävää. Etenkin kaamosaikaan tarvitset ajovalon keskipäivän lyhyitä retkiä lukuun ottamatta. Pyöränpumppu, vararengas ja vaihtomuovit kuuluvat vakiotarvikkeisiin talvellakin. Hankeen kaatuminen on yleensä pehmeää, mutta kypärä kuuluu ehdottomasti talvipyöräilijänkin päähän.