Kiilopään Tunturihaaste vie osallistujansa vaelluksille Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Kaikki vaeltajat lähtevät liikkeelle Suomen Latu Kiilopäältä ja palaavat samaan paikkaan. Reittivaihtoehtoja on kaksi: Luirojärven kierros  75 km (7 päivää) ja Tuiskukurun kierros 55 km (5 päivää). Reittejä ei ole merkitty maastoon. Voit vaeltaa päivän taipaleen joko oppaan vetämässä ryhmässä tai itseksesi. Oppaat varmistavat joka päivä, että myös omatoimiset vaeltajat ovat päässeet perille yöpymispaikalle. Leirissä kelpaa tunnelmoida kuljettua päivää ja ennakoida huomista.

Eri matkojen vaeltajat lähtevät liikkeelle Kiilopäältä eri päivinä. Kaikkien vaeltajien maaliintulo on torstaina 20.6.

Luirojärven kierros

Vaelluksen pituus: 75km, 7 päivää.

Lähtö maastoon: perjantai 14.6.2024 klo 10

Paluupäivä: torstai 20.6. klo 15 mennessä

Luirojärven kierros on Urho Kekkosen kansallispuiston klassikkovaellus.

Urho Kekkosen kansallispuiston helmi Luirojärvi sijaitsee puiston keskiosissa, Sokostin upeissa maisemissa.  Sokosti on Itä-Lapin korkein tunturi. Luirojärven rannalla on ollut autiotupa ainakin 1700-luvulta alkaen. Tänä päivänä tupia on useampikin, ja lisäksi kulkijaa ilahduttaa avoin sauna.

Päivämatkat ovat 10-24 kilometriä. Luirojärvellä yövytään kaksi yötä. Halutessasi voit pitää Luirolla välipäivän tai lähteä kelin salliessa mukaan valloittamaan Sokostin. Tulopäivä Kiilopäälle on lauantai ja maastoon lähdetään sunnuntaina. Yöpymispaikat ovat Suomunruoktu, Tuiskukuru, Luirojärvi (2 yötä), Kotaköngäs ja Rautulampi.

Ennen vaellukselle osallistumista on hyvä olla jonkun verran kokemusta rinkan kantamisesta ja hyvä peruskunto. Yli 12-vuotiaat lapset voivat osallistua vaellukselle yhdessä huoltajan kanssa, jos myös lapsella on aikaisempaa kokemusta vaeltamisesta ja vastaavan pituisista päivämatkoista.

Tuiskukurun kierros

Vaelluksen pituus: 55km, 5 päivää.

Lähtö maastoon: sunnuntai 16.6.2024 klo 10

Paluupäivä: torstai 20.6. klo 15 mennessä.

Tuiskukurun kierroksella pääset tutustumaan avotunturien avariin maisemiin, jylhiin ikimetsiin sekä vaikuttaviin Tuiskukuruun ja Suomujoen Kotakönkääseen. Matkan varrella on huikeaa kelo-, juurakko- ja palokantotaidetta.

Tuiskukurun kierroksen 55 kilometriä vaelletaan viidessä päivässä. Päivämatkat ovat 8-15 kilometriä. Päivämatkat ovat lyhyempiä kuin Luirojärven kierroksella, joten vaelluksella jää hyvin aikaa nautiskella maisemista ja osallistua iltaohjelmaan yöpymispisteillä. Yöpymispaikat ovat Suomunruoktu, Tuiskukuru, Lankojärvi ja Rautulampi.

Vaellus soveltuu hyvin ensimmäiseksi pidemmäksi erämaavaellukseksi. Yli 12-vuotiaat lapset voivat osallistua vaellukselle yhdessä huoltajan kanssa, jos lapsella on kokemusta yön yli retkistä ja oman rinkan kantamisesta.