Talven aktiviteetit

Lähde talviseen seikkailuun haluamallasi tavalla! Narskuva pakkanen, nuotion lämpö ja revontulet takaavat unohtumattomia hetkiä luonnossa.

Kiilopää Adventures

Hiihto

Kiilopään ja Saariselän hiihtokausi on kansainvälisestikin todella pitkä. Saariselän tykkilumilatu varmistaa kauden aikaisen aloituksen  ja ensimmäisten kunnon lumisateiden ansiosta muidenkin latujen huolto aloitetaan lokakuun lopulla tai marraskuun alussa. Saariselkä ja Kiilopää nivoutuvat siis ansaitusti yhteen hiihtäjän mielikuvissa. Lumivarma alue yhdistää hienot ladut, pitkän hiihtokauden sekä helposti saavutettavat tunturit.

Kaamosajan lyhyt valoisa aika ei estä laduille lähtöä, koska valaistuille laduille pääsee suoraan Kiilopään pihalta. Valaistut ladut jatkuvat Saariselälle asti, joten latuja riittää myös aktiivisemmalle hiihtäjälle.

Kiilopäällä majoittuvien käytössä on suksien voiteluhuone ja voitelupalvelua löytyy myös Kiilopää Adventures vuokraamostamme. Varusteet voit tarvittaessa myös vuokrata.

Kiilopään ympäristön ladut vaihtelevat avotunturiladuista aina mutkitteleviin ja metsäisiin latuihin. Monipuolisuutta lisää, että keskellä talvea Kiilopään ympäristöön ajetaan moottorikelkalla perinteisen hiihdon luontolatuja, jotka vievät enemmän erämaisempiin maisemiin ja ovat kokemuksena kuin hiihtovaellus.

Kiilopään ja Saariselän alueella järjestetään myös hiihtotapahtumia. Joulukuussa tapahtumakeskuksena on Kiilopää, jossa järjestetään Kiilopäähiihto. Pääsiäisen aikaan hiihdetään Vaskoolihiihto, jonka tapahtumakeskus sijaitsee Saariselällä.

 

Kiilopään vuokraamo

Tunturihiihto

Tunturihiihto tarjoaa upeita elämyksiä läpi talven. Kiilopään tuntureilla, latujen ulkopuolella suosituimmat kulkuvälineet ovat tunturisukset ja lumikengät, joskin myös vuoristo- eli ski mountaineering -sukset ovat yleistyneet.

Tunturihiihtäen voit kokea kaamoksen pastellisävyt, keskitalven lumisen maiseman sekä kevään pitkät valoisat päivät. Kiilopäältä pääset suoraan puuttomalle tunturiylängölle, jota riittää halutessasi todella pitkään retkeen. Kiilopään loivat puuttomat lähitunturit sopivat erinomaisesti tunturisuksille sekä laskuissa hauskemmille vuoristo- ja telemark-suksille.

Tunturisukset ovat leveämmät kuin latusukset, mutta silti melko kapeat ja kevyet. Nousupidon tuo suksen röpelöinen keskiosa eli kruunupohja ja lisäksi sukseen voi liimata nousukarvat.

Jos kruunupohja riittää pidoksi, suksilla voi edetä nousuista laskuihin pysähtymättä. Tunturisuksien metallikantit helpottavat vauhdin hillitsemistä laskuissa. Siteen ja melko tukevan monon yhdistelmä ei tarjoa tunturisuksille riittävää ohjauskykyä laskettelusuksien tapaiseen kurvailuun, joten tunturisuksilla lasketaan yleensä pitkiä suoraviivaisia viistolaskuja. Hankikannolla tunturisuksilla voi askeltaa mutkia luistelusuksien tavoin vauhdikkaasti.

Etenkin Ahopäiden laet ovat loivia ja niille nouseminen on teknisesti helppoa. Valtaosaan rinteistä ei tarvita kummoisia laskutaitoja. Tarvitsee vain valita hangen kantavuuteen ja luistavuuteen nähden sopiva laskusuunta ja nauttia.

Kevättalvella Kiilopään rinteillä näkee paljon tunturihiihtäjiä, mutta Ahopäillä ja vaikkapa Niilanpäällä saa hiihdellä omassa rauhassa.

 

Talvipyöräily

Sydäntalven pastellisävyt, lumiset puut ja puhtaat hanget luovat hämmästyttävät puitteet pyöräilyyn – talvipyöräily kokemuksena on totisesti maailmanluokkaa! Kiilopään ja Saariselän talvipyöräilyn verkosto on Suomen ehdottomasti hienoimpia ja laajimpia.

Elämyksellisille talvipyöräilyreiteille pääset parhaiten Suomen Latu Kiilopäältä, jonne saapuessasi olet jo tunturien sylissä. Kiilopään lähellä reitit kulkevat ikimetsässä ja niitä pitkin pääsee ajamaan lyhyen lenkin tai ajaa kymmeniä kilometrejä välillä Saariselällä käväisten.

Hyväkuntoinen talvireitti on pinnaltaan kesäpolkuun verrattuna tasainen ja siten helppo ajaa aloittelijallekin. Talvireiteille tarvitset leveärenkaisen läskipyörän eli fatbiken. Maastopyörissä yleiset kapeahkot renkaat uppoavat lähes kaikilla talvikeleillä baanaan ja rikkovat reitin seuraavaan lanauskertaan asti myös muilta ajajilta.

Hyväkuntoinen talvireitti on pinnaltaan kesäpolkuun verrattuna tasainen ja siten helppo ajaa aloittelijallekin. Talvireiteille tarvitset leveärenkaisen läskipyörän eli fatbiken. Maastopyörissä yleiset kapeahkot renkaat uppoavat lähes kaikilla talvikeleillä baanaan ja rikkovat reitin seuraavaan lanauskertaan asti myös muilta ajajilta.

Lumisateiden tai kovien tuulien tuoman irtolumen jälkeen reitit ovat huoltoajon jälkeenkin herkkäpintaisia. Silloin tarvitset läskipyörään mahdollisimman leveän renkaan sekä matalat paineet. Renkaan pitää asettua tasaisesti lumen pinnalle, jotta reitti kestää ja pitoa riittää. Kovaa pyöreämuotoista rengasta voit käyttää läskipyörässä vasta, kun reitin pinta kovettuu riittävästi. Keväällä lumen sulamisen ja jäätymisen vuorokausisykli tekee urista todella nopeita.

Lumikenkäily

Tunturissa on talvella paljon pehmeää, upottavaa lunta, jolloin liikkuminen voi olla hyvin haastavaa ilman lumikenkiä. Kiilopään ympäristössä kulkee talvella sekä merkittyjä että merkkaamattomia lumikenkäreittejä. Merkityt reitit ovat samoja, kuin kesällä. Lumikengillä liikkuminen mahdollistaa kulkemisen missä vain tunturissa ja uusia polkuja syntyy hyvin helposti.

 

Keskitalvella pehmeä lumi upottaa myös isoimmilla lumikengillä letkan ensimmäistä, mutta kuljetuilla poluilla ja kevään kantohangilla pienimmätkin lumikengät kantavat kulkijaa. Kulkeminen metsässä, kauempana reiteistä mahdollistaa eläinten jälkien tutkimisen ja useimmiten on mahdollista nähdä joitakin metsäneläimiä, kuten riekkoja ja metsäjäniksiä.

Talviuinti

Laskeudu rauhallisesti kylmään veteen. Hengitä. Nauti kylmän veden lumoavista vaikutuksista. Nouse varoen vedestä ja tunne, kuinka hyvä olo ja lämpö valtaa koko kehosi. Pulahdus viileään veteen tuo hyvää oloa, terveysvaikutuksia, turvallista extremeä ja rentouttavaa mindfullnessia.

Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan.

 

Kiilopäällä on hienot puitteet talviuintiin. Tunnelmallinen savusauna ja uintipaikka Kiilopurossa takaavat täydellisen rentoutumisen retkipäivän jälkeen.  Ei ole mitään ihanampaa kuin pulahtaa avantoon suoraan savusaunan lempeistä löylyistä.

Talviuinnin aloittaminen on helppoa, eikä vaadi suuria välinehankintoja. Aloita kylmään veteen totuttautuminen kuitenkin rauhallisesti, suositus on ettei kylmään veteen mennä yksin.

Siirry takaisin sivun alkuun