Vaelluskengät Kiilopäällä kesällä

Vuodenajat Kiilopäällä

Milloin on paras aika saapua Kiilopäälle? Meidän mielestämme ympäri vuoden – jokainen vuodenaika tarjoaa oman taikansa! Tutustu alta tarkemmin eri vuodenaikoihin.

Kesä ja yötön yö

Kesän saapuessa linnut palaavat pohjoiseen, tunturit peittyvät vehreään sammaleeseen ja kukkaloistoon. Purot solisevat kirkkaana ja raikkaana, tarjoten virkistystä vaeltajille ja seikkalijoille. Yöttömän yön aurinko, joka ei koskaan laske horisontin taakse, antaa mahdollisuuden nauttia luonnosta vuorokauden ympäri. Voit ihailla kauas avautuvia näkymiä ja kokea todellisen rauhan ja hiljaisuuden.

Kesällä voit harrastaa retkeilyä, polkujuoksua, maastopyöräilyä, geokätköilyä, frisbeegolfia ja monia muita kesälajeja.

Polkujuoksu Kiilopäällä
Kiilopään Kuurakaltio savusauna ja Kiilopuron uintipaikka kesällä

Syksy ja ruskan väriloisto

Kiilopäällä pääset nauttimaan ruskan sävyistä jo elokuun loppupuolelta alkaen. Punaisen eri sävyt loistavat tunturin rinteillä kuulaina syyspäivinä ja mikä onkaan mukavampaa kuin lähteä patikoimaan tai pyöräilemään syksyiseen tunturiin. Syysaikaan Kiilopäällä harrastetaan samoja lajeja kuin kesällä, erona vuodenajoista johtuvat maiseman muutokset. Reiteillä on mahdollista liikkua niin kauan, kunnes ensilumi sataa maahan, useimmiten lokakuun puolivälissä.

Kiilopää on yksi suosituimmista pidemmälle vaellukselle lähtöpaikoista. Monet ruskavaeltajat aloittavat matkansa Urho Kekkosen kansallispuistoon Kiilopään portin alta tai palaavat vaellukselta Kiilopäälle. Syysvaelluksilla myöskään itikoista ei ole haittaa ja suurella todennäköisyydellä aamuisin voi herätä jo pikkupakkasen sävyttämään kuuraan.

 

Syysvaellus Kiilopäällä

Talvi ja kaamoksen hämäryys

Hiljaisuus, kaamoksen rauha, revontulet ja paksu lumipeite – Kiilopäällä voit kokea oikean talven.

Talvilajeja Kiilopäällä ovat hiihto, tunturihiihto, talvipyöräily, lumikenkäily ja talviuinti. Näkeepä tuntureilla leijahiihtäjiä ja vapaalaskijoitakin. Kiilopään ja Saariselän ympäristöstä löytyy lähes parinsadan kilometrin mittainen latuverkosto sekä hyvin huolletut talvipyöräilyreitit. Hoidettujen latujen ulkopuolella pääsee helposti nauttimaan umpihangen vapaudesta ja avotuntureista. Tunturisuksilla hiihtäessä kiire unohtuu ja mieli rentoutuu jolloin tunturissa hurahtaa helposti koko päivä.

Revontulet Kiilopäällä
Tähtitaivas kaamoksen aikaan

Kevät ja hohtavat hanget

Kiilopäällä latujen huolto lopetetaan vasta vapun jälkeen ja sen jälkeenkin latupohjia riittää hiihdettäväksi usein yli toukokuun puolen välin. Keväällä hiihtokautta lisää myös hankikantokelit, jolloin latusuksilla hiihtäminen onnistuu erittäin hyvin myös latujen ulkopuolella.

Hiihto hankikannolla on maailmanluokan elämys ja parhaimmillaan hanki kannattelee hiihtäjää koko päivän. Kevään hankikantokeleillä pyöräilykin on mahdollista missä tahansa, reittien ulkopuolella. Mikä onkaan hauskempaa kuin kiemurrella puiden välissä keskellä metsää.

Aurinkoiset kevätpäivät tarjoavat mitä parhaimmat olosuhteet talvilajien harrastamiseen ja olosuhteet säilyvät tunturissa talvisina pitkälle toukokuuhun. Kiilopään kevääseen kuuluu myös oppaiden johtamat tunturiretket, joilla pääsee turvallisesti nauttimaan jopa koko päiväksi muun muassa ympäristön kuruja.

Siirry takaisin sivun alkuun