4 km, kesto: 2–2½ h
Sopii koko perheelle

Kiilopään huipulle lähdetään kävelemään kansallispuiston portilta Suomen Latu Kiilopään pihalta. Reitti on helppokulkuinen, selkeä ja leveä. Huipulle tulee matkaa noin 2 km yhteen suuntaan, ja matkaan ylös huipulle menee aikaa reippaalla tahdilla vajaa tunti. Nousua matkalla on noin 200 m.
Jokaisen liikkujan on helppo kävellä reitti ylös huipulle saakka: rinteeseen sijoitetuilla penkeillä voit huokaista kesken nousun ja ihailla ympärillä avartuvia tunturimaisemia.

Alkumatkasta reitti on maahan muodostunut leveä polku ja kosteat paikat ylittää tukevat pitkospuut. Reittiä ylöspäin mentäessä rinteessä kuljetaan pitkospuuportailla, jolloin samalla voi laskea, montako askelmaa tulee astuttua huipulle kivutessa (860 rappuaskelmaa).

Matkan varrella voi nähdä tyypillisiä tunturialueen kasveja ja eläimiä. Kesä-heinäkuussa kukkivat mm. sielikkö, suokukka, siniyökönlehti ja kurjenkanerva. Heinä-elokuussa voi tavata mm. kukkivan sammalvarpion, lapinkuusion ja pohjankultapiiskun.

PARTIOHISTORIAA MATKALLA

Ennen kuin portaat alkavat kivuta kohti huippua, tullaan matkalla tasaiselle hiekka-alueelle, jonka keskellä on pystyssä ”toteemipaalu” eli Sompion seita. Tämä portaikon vieressä seisova vankka pylväs on elokuussa 1970 pidetyn suurpartioleirin muistomerkiksi pystytetty Sompion seita. Alkuperäinen seita poistettiin heikkokuntoisena 1980-luvulla, mutta tilalle pystytettiin uusi samanlainen syyskuussa 1990. Seidan tarkoituksena oli tavoitella tunturin hyvien haltijoiden suosiota, mutta se toimi samalla leiriläisten kiitoksen osoituksena suotuisista ilmoista sekä kauniista leirimaastoista.

LINTUJA JA MAISEMIA

Matkan varrella huipulle on kesäaikaan mahdollista nähdä myös kapustarintoja viheltelemässä haikeaa säveltään. Lähellä huippua voit havaita myös kiirunoita kivikon seassa, josta niitä on vaikea erottaa hyvän suojavärinsä ansiosta.

Kiilopään huipulle ovat kulkijat rakentaneet kivitornin huippukohdan merkiksi. Huipulta on upeat maisemat, ja sieltä voi nähdä etelässä Nattastuntureiden, idässä Sokostin ja pohjoisessa Hammastuntureiden sekä Kaunispään huiput.

Paluumatkalla voi valita, tuleeko samaa reittiä vai kierteleekö Kiilopään rinteitä, polkujen ulkopuolella. Suomen Latu Kiilopään rakennukset näkyvät selkeällä säällä huipulta, joten oikean suunnan valitseminen takaisin paluumatkalle on helppoa. Huonolla säällä on suositeltavaa seurata valmista reittiä.