Hiihtoretkiä avotuntureilla

Tunturihiihto tarjoaa upeita elämyksiä läpi talven. Voit kokea kaamoksen pastellisävyt, keskitalven lumisen maiseman sekä kevään pitkät valoisat päivät.

Suomen Latu Kiilopäältä pääset suoraan puuttomalle tunturiylängölle, jota riittää halutessasi todella pitkään retkeen. Kiilopään loivat puuttomat lähitunturit sopivat erinomaisesti tunturisuksille sekä laskuissa hauskemmille kepeille vuoristo- ja telemark-suksille. Ohjeita tunturihiihtovälineiden valintaan löydät sivun lopusta.

Etenkin Ahopäiden laet ovat loivia – länsiosan jyrkkäreunaisia kuruja lukuun ottamatta. Ahopäille nouseminen onkin teknisesti helppoa, etkä tarvitse valtaosaan rinteistä kummoisia laskutaitoja. Valitse hangen kantavuuteen ja luistavuuteen nähden sopiva laskusuunta ja nautiskele.

Lumivyöryjen suhteen voit retkeillä Kiilopään lähialueilla rauhallisin mielin, kunhan huomioit kurujen reunamat sekä yksittäiset muita tuntureita jyrkemmät rinteet.

Paras tunturihiihto Kiilopäältä

Lumiset kurut ovat näyttäviä. Tarkkaile niitä ihaillessasi reunojen lumilippoja, jotka saattavat ulottua yllättävän pitkälle vankan kamaran yli ja sortua hiihtäjän painosta.

Suomen Latu Kiilopäätä lähinnä ovat Ahopäiden kurut sekä Kiilopäältä pohjoiseen löytyvät Kettu-, Eetun- ja Rumakuru. Viimeksi mainittu näyttäytyy selvästi jylhempänä ylhäältä kuin ladun varresta Rumakurun uudelta päivätuvalta. Tunturihiihto päiväretkenä sopii mainiosti myös retkenä Kuutamokuruun, jota pitkin hiihtely on hieno kokemus lumiturvallisuuden salliessa.

Kevättalvella Kiilopään rinteet houkuttelevat ihmisiä, mutta Ahopäillä ja vaikkapa Niilanpäällä saat hiihdellä omassa rauhassasi.

Alue sopii hienosti tunturiretkiin myös lasten kanssa. Korkeuseroa yhteen nousuun kertyy enimmillään noin 200 metriä, ja pienemmälläkin urakalla pääset hienoihin paikkoihin.

Lähituntureillamme on helppo suunnistaa selkeällä kelillä. Sääennuste pitää kuitenkin aina tarkistaa ennen lähtöä, sillä keli voi vaihtua todella nopeasti. Pilven sisällä näkyvyys katoaa toisinaan niin täydellisesti, ettei tasamaa erotu loivasta noususta tai laskusta.

Pilvien ollessa matalalla tuntureilla liikkuminen ja tunturihiihto vaatii todella hyvät suunnistustaidot ja kylmänviileät hermot. Jäljet katoavat nopeasti lumisateessa tai jopa tuulen liikutellessa irtonaista lunta.

Suomen Latu Kiilopään suositut opastetut retket tarjoavat erinomaisen aloituksen tunturihiihtoon sekä seuraa kokeneillekin kävijöille. Oppaamme tuntevat lumitilanteen, osaavat näyttää alueen hienoimmat paikat sekä neuvovat varustekysymyksissä. Tiistain ja torstain retket ovat maksuttomia Suomen Ladun jäsenille.

Lämpimien varavaatteiden merkitys korostuu tuntureilla lumiseen aikaan. Pidä aina mukana ainakin taukovaate ja varakäsineet, sillä loukkaantumisen tai uupumuksen yllättäessä avun tulossa saattaa kestää. Tunturituuleen katoava hansikas aiheuttaa vähintään retken keskeytymisen, ja sormien paleltuminen tuo helposti seurannaisongelmia. Myös evästä ja lämmintä juomaa kannattaa pakata reppuun.

Matkapuhelin ei kuulu esimerkiksi Luulammella, Rautulammen alueella ja Kuutamokurun pohjalla. Verkkoyhteys löytyy kuitenkin jonkin matkaa tunturiin nousemalla.

Tunturihiihdon varusteet – tunturisukset, liukulumikengät vai skimo-sukset?

Kiilopään tuntureilla latujen ulkopuolella suosituimmat kulkuvälineet ovat tunturisukset ja lumikengät, joskin myös leveät karvapohjasukset sekä vuoristo- eli ski mountaineering -sukset ovat yleistyneet.

Lumikengistä pienet ja keskikokoiset kantavat tamppautuneilla urilla sekä mahdollisesti kevään hangilla. Keskitalvella alatuntureiden umpihangessa upottavat yleensä isoimmatkin lumikengät letkan ensimmäistä kulkijaa.

Tunturisukset ovat latuserkkujaan leveämmät, mutta silti melko kapeat ja kevyet. Nousupidon tuo suksen röpelöinen keskiosa eli kruunupohja ja lisäksi sukseen voi liimata nousukarvat. Jos kruunupohja riittää pidoksi, suksilla voi edetä nousuista laskuihin pysähtymättä.

Tunturisuksien metallikantit helpottavat vauhdin hillitsemistä laskuissa. Siteen ja melko tukevan monon yhdistelmä ei tarjoa tunturisuksille riittävää ohjauskykyä laskettelusuksien tapaiseen kurvailuun, joten tunturisuksilla lasketaan yleensä pitkiä suoraviivaisia viistolaskuja. Hankikannolla tunturisuksilla voi askeltaa mutkia luistelusuksien tavoin vauhdikkaasti.

Karvapohjasuksista pidettyjä ovat olleet etenkin liukulumikengiksi kutsutut leveät ja melko lyhyet sukset, joissa on keskialueella kiinteä nousukarva. Siteisiin voi kiinnittää jämäkät talvikengät. Tällaiset sukset ovat näppärät, mutta kiertolöysä side ei tarjoa varsinaisia laskuominaisuuksia. Etenkin kovalla hangella laskulinjat kannattaa valita loiviksi ja välttää laskuissa suuria sivuttaiskaltevuuksia.

Laskuihin saat lisää nautittavuutta telemark- tai ski mountaineering -varusteilla. Vastaavasti kahtia jakautuva splitboard-lumilauta mahdollistaa tunturiretket. Kiilopään loivamuotoisille tuntureille sopivat parhaiten kepeät versiot, joskin leveämpi suksen keskiosa helpottaa laskemista.

Nousua varten telemark- tai skimo-suksiin kiinnitetään nousukarvat, jotka irrotetaan ennen laskua. Samalla vuoristosuksen side napsautetaan takaosasta kiinni, jolloin paketista tulee laskettelusuksen tavoin laskettava. Kepeimmät skimo-monot näyttävät vaa’alla jopa pienempiä grammalukuja kuin yleiset tunturisuksien monot, joten laskukelpoisen yhdistelmän ei tarvitse vastata mielikuvaa raskaista lasketteluvarusteista.

Kevättalvella Kiilopään tunturialue sopii vetovarjolle. Sen avulla laskettelusuksilla tai lumilaudalla voi edetä tuntureita tuulen voimalla.

Loppukevään hankikanto mahdollistaa jopa hiihdon kapeilla latusuksilla. Erityisesti luistelusuksilla tunturiylänkö tarjoaa huikeita hiihtoelämyksiä huhtikuun lopulla ja toukokuussa hankikannon osuessa kohdalle.

Vuokraa sukset Kiilopäältä

Suomen Ladun vuokraamossa Kiilopäällä on tarjolla kattava valikoima perinteisen ja vapaan suksia, tunturi- ja metsäsuksia, lapsi- ja tavara-ahkioita,  otsalamppuja sekä lumikenkiä ja liukulumikenkiä.